KİTAP ÖNERİSİ

Kitap Önerisi: İnsanlar

Kitap önerisi köşemiz, 42 dile çevrilen uluslararası çok satan ve 2020 Goodreads yılın en iyi romanı seçilen Gece Yarısı Kütüphanesi‘nin yazarı Matt Haig’in kaleme aldığı İnsanlar ile devam ediyor.

Matt Haig, İngiliz yazar ve gazetecidir. Çocuklar ve yetişkinler için genellikle spekülatif kurgu türünde hem kurgu hem de kurgu olmayan kitaplar yazmıştır. Kendisine daha öncesinde kitap önerisi köşemizde Gece Yarısı Kütüphanesi ile yer vermiştik. Bu kez sıra İnsanlar‘da. Gelin, kitap hakkında detaylı bilgiye yakından bakalım.

Kitaba Geçmeden Küçük Bir Hatırlatma!

Öncelikle bu kitabı okumadan önce bir detaya dikkat çekmek isterim. Bu da kitabı okumaya başlamadan önyargılardan kurtulmamız. En azından geçici olarak tüm önyargılarımızı devre dışı bırakmak gerektiğini düşünüyorum.

Şöyle ki: Hepimizin bildiği gibi, dünyada her daim ufo görüldüğü iddiaları dolanmakta. Bunun yanında, “uzaylılar var mı, yok mu?” sorusu gündemi meşgul etmekte ve sinemadan tutun da edebiyat alanında da bu soru çerçevesinde temalar işlenmekte. Bu noktada, “ne uzaylısı yok öyle bir şey gibi” bir fikriniz varsa, kitabı okumadan hemen önce bu düşünceden uzaklaşalım derim. Nitekim kitap önerisi olarak yer verdiğimiz İnsanlar okuyucuya “acaba?” dedirtiyor.

İnsanlar- Konusu

Başkarakter olan Andrew Martin, işini hayatının merkezine alan başarılı ve tanınan bir matematik profesörüdür. Bununla beraber zamanının çoğunu, insanlık için büyük bir ilerleme kaydedeceğini düşündüğü Rienmann hipotezine ayırır. Bu durum Andrew Martin’in ailesini ihmal etmesi nedeniyle karısı ve oğlu ile sorunlar yaşamasını kaçınılmaz kılar.

Andrew Martin, uzun yıllarını harcadığı Rienmann hipotezini çözmeyi başarır. Bu başarı çok uzak bir gezegende yaşayan uzaylıları tedirgin eder. İnsanlığın bu ilerleyişinin kendileri için sıkıntı yaratacağını düşünürler. Bu nedenle bu hipotezin diğer insanlar tarafından öğrenilmesine engel olmaya karar verirler.

İşte, kitap önerisi olarak sunduğumuz İnsanlar böylelikle okuru içine çekmeyi başarır. Gözcülerin yani uzaylıların Martin’i kaçırması ve onun yerine Martin görünümlü dostlarını Dünyaya göndermeleriyle sürükleyici bir hikâyenin içinde buluruz kendimizi.

İnsan Olmak mı, Uzaylı Olmak mı?

Tabii hemen belirtmem gerekir ki, kitap yüzeysel bir uzaylı anlatısından ziyade insan-uzaylı karşıtlığı üzerinden hassas bir noktaya parmak basıyor: Duygular. Yani insanı insan kılan en mühim meseleye.

‘’Bakın, duyguların bir mantığı var. Duygular olmasaydı insanlar birbirleriyle ilgilenip birbirlerini kollamazdı ve eğer birbirlerini kollamasalar soyları tükenmiş olurdu. Başkalarını kollamak kendini kollamaktır. Sen birine sahip çıkarsın, o da sana.’’

Anlayacağınız o ki İnsanlar biraz fantastik, biraz derinlik, biraz da aksiyon dolu kitap önerisi arayışı içinde olan kitapseverler için doğru adres!

Bilgin Akşimşek

10 Kasım 1980 tarihinde dünyalı oldum. Kocaeli Üniversitesi Elektrik mezunuyum. Okumayla yaşadığımız hayattan başka hayatlarında olduğunu keşfettim. İki çocuğumdan kalan zamanlarda bol bol okuyorum. Okudukça yazıyorum, yazdıkça daha ilerisini merak ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir