KİTAP ÖNERİSİ

Kitap Önerisi: Öğrenci Kız

Kitap önerisi köşemizde son dönemde İthaki Yayınları’nın ardı ardına yaptığı baskılarla adından söz ettiren Osamu Dazai’nin Öğrenci Kız başlıklı kitabı ile sizlerleyiz. Ülkemizde bu son dönem yapılan baskılarla tanınırlığı artan yazara ve eserine kısa bir bakış atalım.

Yazar Hakkında

Öğrenci Kız kitap önerisi yazarı, Osamu Dazai, 1909’da Tsugaru Yarımadası’ndaki Kanagi kasabasında doğmuştur. Siyasetçi bir aileden gelir ama yazar olmaya karar verir. Tokyo Üniversitesi’nde Fransız Edebiyatı Bölümü okur. İlk yayını 1935 senesinde öyküleriyle yapar. Hayatı boyunca intihar fikriyle yan yana yaşar. Nitekim zaman zaman denemeler de yapar. Sonunda sevgilisiyle birlikte intihar eder.

Eserleri:

  • İnsanlığımı Yitirirken
  • Batan Güneş
  • Öğrenci Kız
  • Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler
  • Mor Bir Serserinin Gezi Notları
  • Buruk Ayrılık
  • Koş Melos!

Kitabın İçine Doğru

kitap önerisi

Kitap Önerisi olarak Öğrenci Kız bir genç kızın bir gününü konu alıyor. Bunu bilinç akışı yöntemiyle, seri halde duygu ve düşüncelerini sıralayarak yapıyor. Nitekim ortaya kolay okunabilir, sürükleyici bir hikâye çıkıyor.

Ana karakterimiz öfkeli ve bezgin. Kendisiyle kadar hayatla da bir derdi var. Eleştiri yumağına alıyor kendini ve anlattıkça anlatıyor. Yazar aslında bir okuyucunun günlüklerini derlemiş. Okur mektubu olan bir günlüğü kendi tarzıyla harmanlanmış. Sonuçta ortaya fevri ve yer yer çok mutsuz bir kızın öyküsü çıkmış.

Osamu Dazai iç dünyası oldukça fırtınalı biridir. Hayatı boyunca çokça kalkıştığı intihar fikrinden hayatının sonuna dek kurtulamamıştır. Bu fırtınalı duygular kitaba aynen yansır.

Son Bakış

Öğrenci Kız hızlı tüketime uygun ve akıcı bir eser. En önemlisi, bu Tokyolu kız bize yabancı değil. Toplumun gelenekleri arasına sıkışıp kalmış, deyim yerindeyse mahalle baskısını yaşayan biri. Bu baskı öğrenci kızda bir tür kimlik bunalımı yaratmış.

Nitekim bu esere, o kızın bir iç döküşü olarak bakılabilir. Ergenlik döneminin sorunlarının hayat bulmuş bir biçimi olarak bu iç döküş karamsar bir yerden bakıyor. Okuyucu umut ve ya geleceğe güven değil bol bol mutsuzluk buluyor bu kitapta.

Bu kitap önerisi, toplum, ergenlik ve bilinç akışı konularını en genişten daralıp giderek küçülen bir halka gibi öğrenci kızın üzerindeki yükleri ele alıyor. Belki de kendi yaşadığı ergenliği unutup gençlerden uzaklaşan biz yetişkinlere bir köprü oluyor. Bu anlamda toplum dinamiklerinin bireyler üzerindeki olumsuz etkisini izlemek adına biz okuyuculara çok iyi bir fırsat veriyor.

E. Nihan Acar

Multi-disiplinli bir alanda akademik arayışını sürdüren bir fenci- sosyolog olarak, peri masallarına ve bilime aynı anda inanan bir edebiyat hayranıyım. Fantastik ve bilim kurguya bayılırım. Üretkenliğimi sınadığım görsel tasarım, müzik ve sahne sanatlarından sonra edebiyat kıtasında arayışıma devam ediyorum. Kendimi bildim bileli okuyor ve yazıyorum. Online ve yazılı edebiyat platformlarında yayınlanmış kitap analizleri, inceleme ve öykülerim mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir