Kitap Önerisi: Ahraz
Kitap önerisi köşemizde Türk yazar Deniz Gezgin’in kaleme aldığı Ahraz ile karşınızdayız bu kez!
Yazar 1981 İstanbul doğumlu. Lisans eğitimlerini ise Ege Üniversitesi Protohistorya ve Ön Asya bölümünde tamamladı. Kültür tarihi ve mitoloji üzerine çalışan yazarın bu alanda yayımlanan kitapları ve makaleleri bulunmakta. Gelin, hep beraber yazarın yayımlanan dört kitabından biri olan Ahraz‘a yakından bakalım.
Ne Anlatıyor Ahraz?
Kısaca, Adile ve Adile’den oğlu İsrafil’e uzanan ve kalplere dokunan etkileyici bir hikâyeyi anlatıyor Ahraz.
Bir Ege kasabasında geçiyor Adile ve oğlunun hikâyesi. Kitap önerisi olarak sunduğumuz eser, başkarakter olan Adile’nin bir balıkçı teknesinde dünyaya gelmesiyle başlıyor. Annesi onu dünyaya getirdikten sonra çekip gidiyor. Bir başına kalıyor Adile.
Geçen zamanın ardından Adile ile oğlu İsrafil’e çeviriyoruz bakışlarımızı. Doğup büyüdüğü yerde herkes tarafından hor görülüyor, dışlanıyor anne-oğul. Günlerden bir gün ateşler içinde yanan hasta çocuğunu kucağına alıp yardım istemek için tek tek kasabalıların kapısını çalar Adile. Ama hiçbir kapı açılmaz onlara.
En sonunda kendi başının çaresine bakmaya karar verir. Çocuğunu hastalıktan kurtardığını sanır ama geçirdiği ateşli hastalıktan dolayı işitme yetisini kaybettiğinden habersizdir. Bu durumu fark ettiğinde, Adile’nin öfkesi, laneti bütün kasabayı etkisi altına alır. Fakat oğlu İsrafil ve Adile’nin acısı ve içlerindeki boşluk hiç dinmez. Onlar hep istenmeyen insan olmuşlardır. Ta ki karşılarına gizemli kişiler çıkana kadar.
Son Bakış
Anlaşıldığı gibi, kitap önerisi köşemizde yer alan Ahraz; bir anne ve oğlunun kendilerinin seçmedikleri bir hayatı yaşamaya çalışırken eğitimsiz ya da yanlış eğitim sonucu oluşan cahil insan topluluğu tarafından dışlanması, hor görülmesini konu alır.
Ahraz belki farkında olarak, belki de farkında olmadan hikâyesini bilmediğiniz insanlara karşı sergilemiş olduğumuz davranışları sorgulamaya itiyor.
Keyifli okumalar…