Kitap Önerisi: Babalar ve Kızları
Kitap Önerisi köşemizde bu kez Babalar ve Kızları‘na yer verdik! Babalar ve Kızları kitabı Selda Uygur’un incelikli kaleminden Bilgi Yayınevi’nden bu sene çıktı. Ödüllü kitabın temalar: anı, gerçeküstücülük, aile gibi kavramlar oluşturuyor. Kitap önerisi olarak Babalar ve Kızları novella havasında, derinlikli ve sürükleyici bir eser. Gelin romana biraz daha yakına bakalım:
Kitabın Konusu
Karakterimiz aile içi sıkıntılarla sarmalanmış, kadınlığını keşfederken geçmişinin kapılarını zorlayan biri. Buraya kadar oldukça hayatın içinden bir çerçeve gibi görünse de 16 yaşındaki bu kız çocuğu zamanda yolculuk yapması, var gücüyle aşık olacağı kokuyu araması hep dedesi Zorba yüzünden.
İşte burada kitap, önerisi olarak kitap Babalar ve Kızları ismini çok yerinde kullanıyor. Sanatçı dedenin ve deliren babanın kızı olarak hayatta aldığı yükler hem ağır hem çarpıcı. Karakterin sorunlu baba-dede eril terazisindeki çarpıklık ergenliğine büyük yansıyor. Bedeniyle barışamıyor, aile içi dertlerden belki de hayatını yaşamaya sıra gelmiyor.
Deliren babasının yüzünden psikolojisi kırılan annesinin ve kaderi çok başka yerlerde arayan büyük babaannesinden yana bakınca da dişil terazinin de allak bullak olduğu bu genç kızın hayatla mücadelesini izlemek yaşayana da, okuyana da zor. Ama kitap ilginç şekilde aşırı dram dozunda değil 80’ler 90’larda moda olan konseptler ve pandemi gibi güncel toplumsal yankılarla bezeli. Bu romanın duygusal dozunu koruyan bir etken. Şayet fazlaca acı ve inkar var önümüzde.
Kitabın Yorumu
Tüm zamanları aslında yaşadım, geriye yalnızca onları hatırlamak kaldı.
Sayfa:54
Babalar ve Kızları kitabında öne çıkan, bir aile anlatısı olsa da dedesinin torununa bıraktığı mektuplar ve dedesinin izinden bu mektupları hayatının merkezine koyan karakterin arayışı onu derin bir yola sokuyor. Gerçeküstü temasını ustalıkla kullanan yazarın bu öğeleri işlemesi göze batmıyor hatta inandırıcılığını koruyor. Nitekim zaman yolculuğu konulu, şairane dede ve deli bir babadan çıkan malzemeye şaşırıyorsunuz.
Dönemsel anlatılar oldukça başarılı. 2000 öncesi dönemi başarıyla çizen yazar, belki de kendi yaşantılarından bir demet yapıyor. Böylelikle bizi kendi anılarına davet ediyor. Aynı zamanda inceleme yazarlığı yapan Selda Uygur’un iyi bir analist ve gözlemci olduğu kanlı canlı çizdiği betimlemeler ve kurguyla kendini doğruluyor.
Devamının geleceğini hissettiren kitap önerisi, Babalar ve Kızları eserini herkese tavsiye ediyoruz.
Güzel bir öneri olmuş 👏👏