KİTAP ÖNERİSİ

Kitap Önerisi: Rahatlama Kitabı

Kitap önerisi olarak bu hafta Rahatlama Kitabı sizlerle.

Rahatlama Kitabı dilimize Kıvanç Güney çevirmiş. Kitap Domingo Yayıncılık’tan bu sene çıkmış.

Matt Haig, bu kurgu dışı kitabında, kendisine de yardımcı olan bazı yaşantı, alıntı ve deyişleri bir araya getiriyor. Açıkçası ilk anda isminin kavuştuğu üne ek olarak “ne yazsam tutar” temalı bir kitap olabilir mi diye düşündürse de Rahatlama Kitabı içine girdikçe bizi şaşırtıyor. Daha önce yazarın ünlü kitaplarına dokunduğumuz sitemizde bu sefer Rahatlama Kitabı sizlerle.

Yazar Hakkında

1975 doğumlu yazar, gazetecilik de yapmaktadır. Nihayetinde Goodreads Choice Awards Best Fiction ve Nestle Smarties 9-11 Yaş Kitap Ödülü gibi ödüllerin sahibi başarılı yazar fantastik ve korku gibi spekülatif türlerde eserleriyle tanınır. Sonrasında İngiliz yazarın bazı eserleri filmleştirilmiştir. Bu yazının konusu ve kitap önerisi olarak. Kitap kurgu dışı olmasıyla diğerlerine ayrılıyor.

Kitabın İçine Doğru

Rahatlama Kitabı dört bölümden oluşuyor. Öncelikle yazar kitabın ön sözünde okuma kılavuzu veriyor. Sonuçta okuyucunun istediği yerden başlayarak okuyabileceği kitapta kendisine zor zamanlarında avuntu kaynağı yaptığı her şeyi açık ediyor. Kitapta yazarın bunalımla geçen günlerinin izleri var. Bu günlerden çıkardığı dersler de kitabın konusuna dahil ediliyor.

Kitabın içinde salt alıntılar yok. Nitekim yemek tarifleri, çalma listeleri, film önerileri gibi bölümler de mevcut. Sonuçta kitabın beni yakalayan bir kaç alıntısına yer verip zor zamanlar konusunda herkese bol şans diliyorum:

Alıntılar

Kitap Önerisi

Rahatlama Kitabı içinden sizin için seçtiğim alıntılar şu şekilde:

  • Düz bir hatta gitmeye devam edersek buradan mutlaka çıkarız. Aynı yöne doğru adımlar atmaya devam etmek bizi daireler çizerek koşmaktan daha çabuk ilerletir. İşin sırrı kararlı bir şekilde dümdüz yürüyebilmekte. (sf: 9)
  • Kenarı kırık bir fincan olmakta sorun yok. Bir hikâyesi olanlar o fincanlardır. (sf:10)
  • Umudu hissedebilmek için her şeyin yolunda olması gerekmiyor. Her şeyin değişeceğini hatırlamanız yeterli. (sf: 19)
  • Bir sorunun üstesinden gelebilmek için soruna bakmak gerekir. Bir dağı yok sayarak o dağa tırmanamazsınız. (sf: 23)
  • Depresyon yalan söyler. Duygularımın hepsi gerçek olsa da inanmama neden oldukları şeylerin hiçbiri kesinlikle doğru değildi. (sf: 24)
  • Umut ve mutluluk aynı değildir. Umutlu olmak için mutlu olmamız gerekmez. Umut, en temelinde, olasılıkların kabulüdür. (sf: 53)
  • Yazı mı yoksa tura mı geleceğini bilemeyiz ama paranın dönerken çıkardığı parıltıların keyfini çıkartabiliriz. (sf: 231)

Kaynakça

Matt Haig, 2022, Rahatlama Kitabı, Domingo Yayıncılık: İstanbul.

E. Nihan Acar

Multi-disiplinli bir alanda akademik arayışını sürdüren bir fenci- sosyolog olarak, peri masallarına ve bilime aynı anda inanan bir edebiyat hayranıyım. Fantastik ve bilim kurguya bayılırım. Üretkenliğimi sınadığım görsel tasarım, müzik ve sahne sanatlarından sonra edebiyat kıtasında arayışıma devam ediyorum. Kendimi bildim bileli okuyor ve yazıyorum. Online ve yazılı edebiyat platformlarında yayınlanmış kitap analizleri, inceleme ve öykülerim mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir