Liste

Kıvılcım Kıran ile Proust Anketi

Kıvılcım Kıran ile tanışmam, yaklaşık 4 sene öncesine dayanıyor. O zamanlar epeyce merak sardığım stres, kaygı, anlam arayışı, travma sonrası gelişim gibi konular üzerine arayışlarım ile oldu tanışmam kendisiyle. Elbette, Kıvılcım Kıran’ı keşfeder keşfetmez takibe aldım, uzun uzadıya story serilerini okumam, akabinde sıkı takipçisi olmamı sağladı. Sonrasında online olarak açtıkları bir oturumda daha da yakından tanımış oldum Kıvılcım Kıran’ı. İyi ki de tanımışım.

Kazan Kültür’de 2 sene önce başlattığımız Proust Anketi serisi için ulaşmaya çalıştığımız isimlerden biriydi. Geçtiğimiz aylarda “Tarihin Derinliklerinden” konulu bir mail aldım. Böylelikle tekrar hortlamış oldu Proust Anketi. 🙂 Maili alır almaz yüzümde beliren tebessüm için bir kez daha buradan teşekkür ediyorum Kıvılcım Hanım’a. Her zaman ki gibi içten ve samimi…

Kazan Kültür ınstagram hesabımızda bu anketin kısa versiyonunu paylaşırken, web sitemizde ise uzun versiyonuna yer veriyoruz. Ankete geçmeden Kıvılcım Kıran kimdir? diye soranlar için, kısa bir anekdot düşmek isterim:

Kimdir Kıvılcım Kıran?

2015 yılından beri mindfulness ve şefkat alanlarında derinleşen Kıvılcım Kıran, 2016’dan bu yana akredite mindfulness ve şefkat eğitmeni olarak çalışmalarını sürdürüyor. Toksik stres, tükenmişlik, kaygı, anlam arayışı, kompleks travma ve travma sonrası gelişim gibi konular, onun üzerine düşünüp paylaşmaktan en çok keyif aldığı alanlar arasında yer alıyor.

Kurumsal hayatın getirdiği zorluklar ve stresi yönetme ihtiyacıyla başladığı bu yolculuk, ona hem kişisel hem de mesleki olarak ilham verdi. Psikoloji, travma, mindfulness ve şefkat temelli yaklaşımlar üzerine dünyanın önde gelen üniversitelerinde eğitim aldı.

Bugün, uluslararası standartlarda bilimsel ve kanıta dayalı 8 haftalık mindfulness, şefkat ve psikolojik dayanıklılık programları sunuyor. Bunun yanı sıra, ihtiyaca özel atölye çalışmaları ve seminerlerle bireylerin hayatlarında anlamlı değişimler yaratmayı hedefliyor.

“Hayata merak ve şefkatle yaklaşmaya, sürekli öğrenmeye çalışıyorum.” diyen Kıvılcım Kıran, danışanlarına bu perspektifi aktarıyor ve zorluklarla başa çıkma yolunda onlara rehberlik ediyor.

Kıvılcım Kıran ile Proust Anketi İlk 10

Şu anki ruh haliniz nedir?

Dedemin odasında bir barometre vardı.  Mutedil dalgalı yazardı. Mutedil ne derdim, ne az ne çok orta derdi, ben de mutedil dagalıyım hep. Şu anda da öyleyim.

Hangi yeteneğe sahip olmak isterdiniz?

Eğer bir süper güç seçmem gerekirse, her şeyi anında öğrenebilmek, inanılmaz bir hızla kavramak ya da ışınlanabilmek zaman kazanma açısından harika olurdu.  Ne kadar çok zaman o kadar çok yaşam!  Gerçek bir yetenek olarak ise, çok iyi şarkı söylemek ya da dans edebilmek çok isterdim…

Kendinizle ilgili bir şeyi değiştirebilseydiniz, bu ne olurdu?

Bu biraz iddialı gelebilir ama değiştirmek istediğim bir şey yok. Bunun nedeni kendimi kusursuz görmem değil; aksine, pek çok yetersizliğim ve geliştirebileceğim alanların farkındayım. Ancak yıllar içinde, bu kusurların bir araya getirip şekillendirdiği beni kabul ettim ve bu halimle barış içinde olduğumu söyleyebilirim. Tabi, ayak bileklerim ve alt bacaklarım biraz daha ince olsaydı çizme bulmak daha kolay olabilirdi ama 🙂

En büyük korkunuz nedir?

Zor soru. Düşündüm, pek çok korkum var. En fenası çaresiz kalmak olabilir.

Hangi kelimeleri veya cümleyi aşırı kullanıyorsunuz?

“yapacak çok işim var”  … kendi kendime

“şöyle dediğinizi duyuyorum…” … danışanlara

“hadi…” evde diyormuşum bunu maalesef eşim ve oğlum söyledi 😀

Hayattaki sloganınız nedir?

William Ernest Henley’in Invictus – Yenilmez şiirinden bir dize hemen aklıma geliverdi:
Kaderimin efendisi benim
Ruhumun kaptanı benim

I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

Zor zamanlarda kendime fısıldarım…

En sevdiğiniz erkek karakter/kadın karakter kimdir?

Off. Çok var. Friends Chandler Bing, Çalıkuşu Feride (roman ama nolur diziyle bozulmuş hali gelmesin akıllara), Gurur ve Önyargı’dan Elizabeth Bennett ve Mr. Darcy, Masumiyet Müzesinden Kemal Basmacı, Pamuk Prenses’in Üvey Annesi Kötü Kraliçe (bir dram var orda :))

Kendinizde gördüğünüz en temel eksilik nedir?

Daha sakin, daha az dürtüsel olmak belki bazen hayatı daha kolaylaştırabilirdi ama belli de olmaz, daha sakin olsam da daha coşkulu olmak isteyebilirdim.

En belirgin özelliğiniz nedir?

Coşkulu ve meraklı olmam, hatta teatral, dramatiğim bazen.

Mükemmel mutluluk fikriniz nedir?

Oğlum küçüktü, henüz 2-3 yaşlarındaydı. “Cep” diye bir şeyin varlığını keşfetmiş ve pantolonunda bir cebin olduğunu fark etmişti. Öyle heyecanlanmıştı ki! Sevdiği minicik bir dinozoru vardı ve onu cebinde taşıyabileceğini öğrenmişti. Düşünsenize cep diye nefis bir şey var ve sevdiğin şeyleri yanında taşıyabiliyorsun, harika bir buluş!

O minik yüzünde beliren heyecan, neşe ve coşku, o an, benim için kusursuz bir mutluluk tanımıydı.
Yani mutluluk minik bir dinozorun bir cepte taşınabilmesi kadar sade ve ulaşılabilir. Mutluluğun bu kadar saf, bu kadar dolaysız bir şekilde de yaşanabildiğini görmek insanı büyülüyor.

Şimdi yazarken fark ettim, keşif benim için en mükemmel mutluluk. Oğlumun cebi keşfetmesi, benim harika bir kitap okurken nefis bir öyküde aldığım hazları keşfetmem, bir danışanın terapi odasında kendine dair yeni bir olasılık keşfetmesi, nefis kahve yapan bir kafe keşfetmek… Ne çok keşif alanı ve yeni hisler var..

Kıvılcım Kıran ile Proust Anketi +10

Bir insanda en beğendiğiniz özellik (ler) ?

Zeka, sinema, edebiyat, bilim gibi konularda bilgili olması, espri yeteneği, özellikle kendi ile dalga geçebilme, başkalarına karşı nezaket ve özen.

Yaşayabileceğiniz en mutlu an?

Kuzey Işıklarını görmeyi çok istiyorum. Kuzey Işıklarının altında yattığım, kendimden memnun olduğum, olduğum halimle iyiyim, yeterliyim, bu evrenin kusursuz bir parçasıyım diye kendi kendimle konuştuğum bir an çok doyurucu olurdu herhalde.

En büyük başarınızın ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Kendi eksikliklerimi kabul ederek onlarla barış içinde yaşamayı öğrenmek, onları sevmesem de, tabi ki hala sevmediğim bir sürü özelliğim var, onları kabul etmek, oradaki çektiğim acıyı giderebilmeyi öğrenmek…

En değerli varlığınız nedir?

Bu soruya ruhum, yaşam enerjimden başka bir cevap düşünemem.

En sevdiğiniz yazar/psikolog)filozof/şair?

Jules Vernes, Freud, Desmond Morris, Jane Austen, Orhan Pamuk, Paulo Coelho, Carl Sagan.

En sevmediğiniz şey (ler) nedir?

En sevmediğim şeyler kabalık, kibir ve zorbalık var. En sevdiğim laflardan biri şudur: En iyi efelik efendiliktir. İnsanların birbirine saygı göstermediği, kendini üstün görerek başkalarını küçümsediği tavırlar beni rahatsız eder. Güç gösterisi ve empatiden uzak davranışlar beni hemen uzaklaştırır.

Sizce en fazla abartılan erdem nedir?

Hazları, istekleri, arzuları dizginlemek. Halbuki hayat, hazla güzel, yaşadığımızı bunla anlarız. Libido cinsel enerji ile eş anlamlı kullanılır halbuki yaşam enerjisidir, ve bu enerjiyi kutlamak canlı olmanın en doğal hali. Başkasına zarar vermediği sürece hazlar yaşanmak içindir.

Kendinizi özdeşleştirdiğiniz bir tarihi figür var mı, varsa kimdir?

Özdeşleşmek büyük bir kelime ama hayran olduğum tarihi kişilik İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth. Zamanının ötesinde bir kadın, zamansız bir stratejik deha, idealist ve gerçekçi bir romantik.

Sizce “hayat eşittir …”?

Bence hayat anlamlı gelen şeyler yaparak yaşamaktır. Belki herkesin hafızasında yer etmeyecek, tarihe geçmeyeceğim, ama birilerinin hayatına dokunmuş olacağım bir yolculuk hayattır. Geride büyük izler bırakmasam da, küçük bir fark yaratmak bile benim için hayatı dolu dolu yaşamaktır.

Nerede yaşamak isterdiniz?

İstanbul’da yaşıyorum İstanbul’dan başka bir yerde nasıl yaşarım bilmiyorum, pek olasılıklı gelmiyor, ama İstanbul dışında Lizbon’u sevmiştim,” ben burada yaşarım yaa” diye içimden geçmişti.

Teşekkürler Kıvılcım Kıran…

Ahsen Kurtuluş Bilir

Felsefe ve Sosyoloji mezunuyum. Mezun olduktan sonra; Çocuklar için Felsefe (P4C), Akıl ve Zeka Oyunları Eğitmeni, İçerik Editörlüğü alanlarında sertifikalar aldım. Kendimi şöyle tanımlıyorum: Araştırıyor, Okuyor, İzliyor, Düşünüyor ve Yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir