EdebiyatKİTAP ÖNERİSİ

Kitap Önerisi : Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Kitap önerisi köşemizde İlber Ortaylı’nın 2019 senesinde çıkan Bir Ömür Nasıl Yaşanır? kitabı sizlerle.

Herkes kendi talihinin eseridir.”

Bu deyişi önümüze alıp hayatta kendimize ne katabiliriz diye baktığımızda görüştüğümüz insanlar, okuduğumuz kitaplar, gördüğümüz yerler ve sarf ettiğimiz cümlelerden ibaretiz.

Hayat eserimize yapacağımız katkı, farkında olmak ve yol almakla ilgili. İşte bu yolda yalnız değilsiniz. İlber Ortaylı kitap önerisi eserinde hayatta doğru seçimler yapmak için bir takım öneriler veriyor.

“İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? ise bu kitaptan yıllar sonra yayınlanan ve son dönemin epey konuşulan, uzun bir söyleşi kitabıydı. Bu kitapta olduğu gibi Yenal Bilgici ile bir araya gelen İlber Ortaylı, sahip olduğumuz hayatı heba etmeden en iyi nasıl yaşanır, deyim yerindeyse öğretiyor.

Kurgu dışı kitaplarda başı çeken kitaplarıyla ülkenin aydınlanması, yol alması için önerilerini kişisel seviyeye indiriyor. Gelin, bu haftaki kitap önerisi eserimizi kısa bir bakış atalım.

Kitabın İçi

birömürnasılyaşanır

Kitap önerisi eserimiz sekiz bölümden oluşuyor:

  1. Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
  2. Kimden Ne Öğrenilir?
  3. İnsan Kendi Kendini Nasıl Yetiştirir?
  4. Nasıl Çalışmak Gerekir?
  5. Nasıl Seyahat Edilir, Nereleri Görmek Gerekir?
  6. Eğitimde Hangi Tercihleri Yapmak Gerekir?
  7. Ne İzlemeli/ Ne Dinlemeli/ Ne Okumalı?
  8. İnsan Yaşadığı Şehirden Nasıl Yararlanır?

Kitabın sohbet kurgusundaki isim Yenal Bilgiç. Nitekim gazeteci olarak isabetli sorular ve cevaplar için aylarca emek verdiğini anlatan bir sunuş yazmış. Sonuçta sunuş, eserin amacını ve sürecini anlatıyor. Bu sunuşta ilgimi çeken, İlber Ortaylı’nın çevresine tavsiye ve öneri verme alışkanlığı olduğu oldu.

Günlük hayatta çevresine yardım eden, ilgi ve uzmanlığını esirgemeyen İlber Ortaylı için bu eser oldukça standart bir biçimde hayat buluyor. Keşke, daha önce bunları okuyabilseydim diyen biz yetişkinlerin gençlere hediye edeceği , çok katmanlı ve faydalı kitap önerisi eser için gelin alıntılara göz gezdirelim. Ve tabii kendimize dönelim:

“Kendinizi geliştirmek, yetiştirmek istiyorsanız, işinizle gücünüzle ilgili olmayan konularla da ilgileneceksiniz. Mühendis bile olsanız örneğin, coğrafyayla tarihle uğraşacaksınız, müzikten anlayacaksınız, dans edeceksiniz. Milletin halini dert edineceksiniz.”

Sf:52

“İnsan ancak önündeki modele bakarak kendini belirleyebilir. O model, başka dünyalar kurabilen biriyse sen de o dünyaya adım atabilirsin.

Sf:60

Bir şehrin nasıl bir yer olduğunu öğrenmek için, küçük insanın nelerle mutlu olduğuna bakın. Onlar şehirden istifade edebiliyorlarsa, orası iyi bir şehirdir. Burjuvazi yolunu her yerde bulur ama küçük insan bulamaz.

Sf: 156

Şimdiki gençlere söylüyorum, zahmetten kaçmayın. Tren mi var, atlayın; yol mu var, gidin. O yaşlarda yeni yerleri görmenin zevki başkadır. Tecrübeyle görmek de güzeldir ama gençlik enerjisiyle dolaşmak bir başkadır.

Sf: 111

“Dünyanın en güzel kütüphaneleri sırayla ABD, Britanya, İsrail ve Kıta Avrupa’sındadır. Yine de Avrupa’yı sıraya soktuğuma bakmayın. Avrupa bu konuda bitmek üzere!

Sf: 104

Siz de kendinize veya etrafınızdaki gençlere bir iyilik yapmak, en azından kafa açmak istiyorsanız bu kitabı tavsiye edebilirsiniz.

İyi okumalar.

Kaynakça

İlber Ortaylı, 2019, Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Hayatta Doğru Seçimler için Öneriler, Kronik Kitap, İstanbul

E. Nihan Acar

Multi-disiplinli bir alanda akademik arayışını sürdüren bir fenci- sosyolog olarak, peri masallarına ve bilime aynı anda inanan bir edebiyat hayranıyım. Fantastik ve bilim kurguya bayılırım. Üretkenliğimi sınadığım görsel tasarım, müzik ve sahne sanatlarından sonra edebiyat kıtasında arayışıma devam ediyorum. Kendimi bildim bileli okuyor ve yazıyorum. Online ve yazılı edebiyat platformlarında yayınlanmış kitap analizleri, inceleme ve öykülerim mevcut.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir